Så påverkar finansieringen val av försäkringsnivå

Zmarta

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Störst inom försäkringar

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

Kostnadsfritt & utan förbindelse

Det finns tre ”försäkringsnivåer” att välja på för den som vill teckna en bilförsäkring – trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. De allra flesta kan välja försäkringsnivå helt efter eget behov. Men det finns tillfällen då val av finansieringsväg till bilen styr vilken försäkringsnivå som krävs. I vissa fall styr det även exakt vilken försäkring som måste tecknas.

Billån med säkerhet

Köpa Volvo XC90 T6 AWDEtt exempel är om ett billån med bilen som säkerhet tecknas för att finansiera bilen. Dessa lån erbjuds i stort sett av alla större bilfirmor och lånen har överlag något lägre räntesats än om man tecknar ett lån utan någon säkerhet. Orsaken att långivarna kan erbjuda några procentenheter lägre ränta beror just på säkerheten i bilen. Skulle låntagaren inte klara av att betala kan bilen säljas och därmed lånet återbetalas.

Att låna med bilen som säkerhet har alltså fördelen i en lägre räntekostnad. Men det medför även en del begränsningar. Enligt info påverkas exempelvis val av lånebelopp, amorteringstid, belåningsgrad, var bilen får köpas samt val av försäkring.

Om bilen finansieras med detta lån kräver vanligtvis långivaren att bilen ska ha en helförsäkring. Därmed begränsar finansieringsformen val av försäkring. Det är däremot extremt ovanligt att de som tecknar ett billån med säkerhet enbart vill ha trafik- eller halvförsäkring. Lånen tecknas nästan uteslutande på nyare bilare och då önskas helförsäkring i allra största grad.

Orsaken att helförsäkring krävs är att långivaren förväntar sig att värdet på bilen ska vara på samma, eller högre, nivå än kvarvarande lånesumma. I annat fall skulle bilen inte vara en säkerhet för hela lånet. Skulle ex. halvförsäkring enbart tecknas skulle värdet kunna minska drastiskt vid en skada som inte innefattas av försäkringen.

Leasing

Leasing är en finansieringsform som vuxit mycket för privatpersoner under senaste åren. Det har länge varit vanligt hos företag men nu vänder sig även leasingföretaget allt tydligare mot privatpersoner. Leasing kallas ibland även för långtidshyra vilket tydligt speglar hur finansieringen sker. Istället för att lägga ut en stor summa vid inköpstillfället betalar man en fast summa varje månad. Detta täcker då hyra av bilen, service och vissa andra tjänster.

Vad som ingår i ett leasingavtal varierar något. Ett exempel kan vara att det ingår vägassistans, service, däckbyte, sommar- och vinterhjul samt försäkring. Orsaken att leasingföretagen låter försäkring ingå i avtalet är att bilen fortfarande ägs av dem. Även om de hyr ut den över flera år så står de som ägare och vill självklart ha sina bilar helförsäkrade. Det är inte ovanligt att det även ingår en del tilläggsförsäkringar.

Via leasing innebär det alltså att man begränsas till helförsäkring men även exakt till den försäkring som leasingföretaget låter ingår i avtalet. Därmed går det inte att välja försäkring helt efter eget behov eller önskad prisnivå.