Motoroptimering – Vad är det?

Zmarta

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Störst inom försäkringar

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

Kostnadsfritt & utan förbindelse

Motoroptimering är processen för att se till att en motor fungerar så effektivt som möjligt. Genom att göra detta kan du förbättra bränsleförbrukningen, kraften och prestandan. Det finns många fördelar med motoroptimering, och vi kommer att ta upp några av dem här nedan.

Förbättrad bränsleförbrukning

En av de mest uppenbara fördelarna med motoroptimering är förbättrad bränsleförbrukning. När en motor går effektivt förbrukar den mindre bränsle. Det innebär inte per automatik att din bil drar mindre bränsle, men med optimering så kan bilen köra på lägre varvtal med bibehållen prestanda. Du måste fortfarande självklart se till att ligga lätt på gasen för att få en lägre förbrukning.

Mer kraft och prestanda

En annan fördel med motoroptimering är mer kraft och prestanda. Förenklat kan man säga att man optimerar styrenheten till motorn för att förbättra förbränningen, vilket leder till jämnare leverans av kraften. Man justerar även för när kraften ska levereras, vilket påverkar vridmoment och effektkurvan, vilket ger positiva effekter på prestanda, men även på bränsleförbrukning. Dessutom så höjs vridmoment och effekt för att maximera prestandan, men man bör aldrig höja den mer än vad motorn är byggd för.

Hur kan jag motoroptimera min bil?

Det finns ett antal professionella aktörer på marknaden som är specialister på motoroptimering, som exempelvis Optione. Processen brukar gå till som så att du lämnar in din bil, konsulterar specialisterna om dina förväntningar så att de kan få en uppfattning om vad du är ute efter, eftersom optimeringen kan anpassas lite efter behov. Efter detta går specialisterna igenom vissa moment som innefattar bland annat:

  • Provkörning av bilen innan optimering – för att kunna utvärdera om din bil är i skick för optimering och för att utvärdera ett slutresultat efter optimering.
  • Felsökningsdiagnos – För att utesluta att det finns felkoder som kan påverka resultatet negativt.
  • Nedladdning av motorns originalfil.
  • Själva optimeringen – Anpassas efter bil och körstil.
  • Uppladdning av den nya, optimerade filen till motorns styrenhet.
  • Provkörning av specialisterna – För att kunna utvärdera att önskat resultat uppnåtts.
  • Felsökningsdiagnos – En ny diagnos körs för att se till att inga felkoder finns som kan kopplas till optimeringen.
  • Dokumentation – Optimeringen dokumenteras och originalfilen sparas för ev. återställning om man önskar det.

Nackdelar

Om den utförs av icke professionella och specialiserade verkstäder så kan de i värsta fall höja vridmoment och effekt mer än vad motorn klarar av, vilket kan leda till slitage på motor och växellåda.
Det kan också påverka vagn- eller motorskadegarantin på din försäkring, beroende på försäkringsbolag, även om vanliga verkstäder normalt sätt inte kan avgöra om fordonet är optimerat eller inte.

Slutsats

Motoroptimering ger många fördelar, bland annat förbättrad bränsleförbrukning, mer kraft och prestanda och minskade utsläpp. Det är ett sätt att höja potentialen som redan finns i motorn.