If skadeförsäkring – stenskott och glasskada

Zmarta

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Störst inom försäkringar

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

Kostnadsfritt & utan förbindelse

När du har fått en glasskada på bilen är det viktigt att du åtgärdar den i tid. Har bilen fått ett stenskott, spricka eller någon annan typ av skada på glaset kan du få ersättning för reparationen, men då krävs det att du minst har halvförsäkring och att glasskadan sitter på bilens sidoruta, vind eller bakruta.

Åtgärda så snabbt som möjligt

Om din bilruta har fått en skada är det viktigt att du ser till att fixa det så snart som möjligt. Det är för att ju längre du låter skadan vara desto mer sprickor kommer rutan att få vilket i värsta fall kan leda till att hela rutan behövs bytas ut. När du lagar rutan på en gång blir självrisken mindre, då behöver du bara betala 200 kronor. Men när du behöver byta ut hela rutan blir självrisken 1500 kronor. Har du en märkesförsäkring kan självrisken se lite olika ut. Det finns bra information om vad som gäller på ditt försäkringsbrev.

  • Byte av vindruta: Vanligtvis 1.500 kr. Men den kan vara högre beroende på vilken nivå av självrisk man valt på sin försäkring. Självrisken skiftar också ifall du har märkesförsäkring. Kolla noga i ditt försäkringsbrev vad just du har för självrisk.
  • Lagning av stenskott: 200 kr

Så går du tillväga

Eftersom if skadeförsäkring samarbetar med Ryds glas ska du vända dig till dem när ditt fordon blivit drabbat av en glasskada. Du bokar en tid hos dem och lämnar in fordonet. Det är först när du ska hämta ut bilen som du betalar självrisken vilket du gör till dem. Det är upp till glasmästaren eller verkstaden att avgöra om rutan går att laga eller inte. Går den att laga kostar det 200 kronor men om hela rutan måste bytas ut kostar självrisken 1500 kronor.

Du ska alltid börja med att upprätta en skadeanmälan hos Trygghansa innan man bokar tid för lagning.