Dags att byta till sommardäck

Zmarta

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Störst inom försäkringar

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

Kostnadsfritt & utan förbindelse

Vi är nu i april månad och enligt lagen får man åka med sina dubbade vinterdäck ända till 15 april eller så länge det råder vinterväglag, mellan 1 december och 31 mars är det dock plikt att använda vinterdäck. Har du inte bytt till sommardäck nu är det alltså hög tid att börja se sig om efter nya däck.

Vad säger bilförsäkringen om sommar- och vinterdäck?

Försäkringsbolagen reglerar inte bilförsäkringen med avseende på vilken typ av däck du använder på din bil. Men därmed inte sagt att det inte spelar någon roll. Skulle det visa sig att tex du har varit med i en trafikolycka och krockat med en annan bil, och orsaken till detta var att du hade sommardäck när det i själva verket var glansis på vägen, dvs riktigt vinterväglag. Då kan du ställas skyldig till olyckan varpå din bilförsäkring måste stå för kostnaden. Som en följd av detta kan din bilförsäkringspremie bli dyrare då du tappar bonuspoäng hos försäkringsbolaget.

Att tänka på när du köper nya sommardäck

Kanske vet du redan med dig, eller upptäcker när det är dags för däckbyte, att dina sommardäck är utslitna och du måste köpa nya. Du kan behålla lugnet eftersom de flesta däckfirmorna har bunkrat upp med däck på lager och säkert har passande däck att direkt erbjuda dig.

  • Kolla upp vilken typ av däck och däckdimensioner du behöver. Du finner mer information om det i bilens instruktionsbok. Annars kan såklart även däckfirman tala om för dig vad som passar till din bil.
  • Behöver du köpa nya fälgar samtidigt. Nöjer du dig med billigare plåtfälgar med navkapslar eller vill du pryda din bil med ett par snygga aluminiumfälgar. Tänk igenom hur stor din budget för nya fälgar är, de kan oftast kosta mer än själva bildäcken.
  • Ta dig tid och ring runt till några lokala däckfirmor för att hitta bästa pris. Däckpriserna kan skilja rejält för i stort sett likadana däck.
  • Gör en sökning på internet efter nya bildäck, de stora nätdäckhandlarna kan ofta erbjuda mycket bättre priser än vad en mindre däckverkstad kan göra.

Sök sommardäck och priser här

Hos följande däckfirma online rekommenderas en priskoll: