Billån – Finansiera ditt kommande bilköp

Zmarta

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Störst inom försäkringar

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

Kostnadsfritt & utan förbindelse

Har du börjat kolla runt efter en bil och hittat en som fallit dig i smaken? Att köpa sig en bil är inte den billigaste historien, men friheten som en egen bil medför gör att många ändå tar steget och köper sig en. Har du funderat under en tid på om det inte ändå är dags att köpa dig en bil men insett att pengarna inte riktigt kommer att räcka hela vägen fram? Kanske har du då funderat på att ta ett billån för att finansiera ditt köp, och detta är ett lån som de flesta tar inför denna affär. Ett billån är precis som det låter, ett lån för att finansiera ditt inköp av en bil, och det finns ett brett utbud av lån för dig att välja och vraka mellan. Vilket lån ska du egentligen ta och hur vet man vilket som är bäst? Fortsätt att läsa för att få klarhet i alla dina frågor.

Detta är ett billån

Ett billån är precis som det låter, ett lån för att göra det möjligt för dig att kunna finansiera och köpa dig en alldeles egen bil. När det kommer till billån finns det de som kommer med en säkerhet men också de som kommer utan. Vad är då skillnaden? Ska du köpa en bil vid en bilfirma erbjuder de dig oftast att ta ett billån där bilen är säkerheten. Detta kallas vanligt för ett avbetalningskontrakt. Är detta det billån du är intresserad utav är det viktigt att veta att det kommer med ett par krav. Först och främst är detta ett billån som har krav på en kontantinsats, det måste finnas en helförsäkring samt att lånet du tar har en bestämd amorteringstid som fastställs utifrån åldern på bilen. Därefter finns det billån utan en säkerhet, och detta är de vanligast förekommande. Detta är lånet för dig som inte har en kontantinsats och som kanske inte vill köpa en bil hos en bilfirma. Ett billån utan säkerhet är ett blancolån eller ett privatlån. Skillnaden dessa två lån emellan är att det med säkerhet är ett lån som är knutet till bilen medan det utan säkerhet är ett privatlån som är knutet till dig som privatperson.

Jämför ett flertal olika

När du tar ett billån med bilen som säkerhet betalar du vanligtvis tjugo procent i kontantinsats och därefter fastställs din amorterings tid och summan som ska betalas var månad på lånet utifrån bilens ålder. Detta är smidigt och enkelt och du får snabbt hjälp med att baka ihop ett lån hos en bilfirma. När det däremot kommer till att ta ett blancolån eller ett privatlån för att finansiera ett bilköp blir det något mer komplicerat. Varför det kan man då undra? Helt plötsligt har du ett otroligt brett utbud av privatlån att välja och vraka mellan, och det kan vara svårt att hitta ett som faller dig, och din ekonomiska situation, i smaken. Det finns en mängd olika jämförelsesidor där du enkelt och smidigt kan jämföra långivare och du kan snabbt ställa in hur mycket du önskar låna och hur hög ränta som du önskar ha på lånet och därefter är sökandet igång. Det finns ett par saker för dig att tänka på innan du tar ett billån, och först och främst kan det vara en god idé att ha ett hum om vad för bil du önskar köpa och sedan kolla upp hur mycket du får låna. Det är din kreditvärdighet som avgör främst hur mycket lån du kan beviljas, men även långivarens listränta och kostnaden för bilen samt vilken återbetalningstid som det handlar om är också det faktorer som avgör storleken på ditt lån.

Att välja rätt billån

Nu har du äntligen kommit igång och börjat leta efter din alldeles egna bil, och kanske har du snubblat över en som du väldigt gärna vill köpa. Då är det dags för dig att ansöka om ett billån, men hur väljer man då egentligen rätt som du har råd med? Att köpa bil är inte billigt och därför är det viktigt att du jämför långivare noggrant innan du ansöker om ett billån. Först är det ett gott tips att kolla över din ekonomi och säkerställa att du kommer att ha råd att under ett par års tid betala av bilen. Har du det? Då är det dags att börja jämföra. Att jämföra långivares räntor är ett första steg, och när du hittat en ränta som passar dig har du kommit ett steg på vägen. Jämför också långivares olika villkor och krav, vissa har ett max tak på hur lång tid du har på dig att betala tillbaka lånet. Känner du att du hittat en långivare som känns rimlig och där du förstår fullt ut kraven och villkoren innan du tar ditt lån? Då är detta rätt lån för dig. Kom ihåg att det är dyrt att köpa en bil och kolla därför igenom din ekonomi noga. För att få ta ett lån måste personen vara minst 18 år gammal, ha en fast anställning samt att personen ska vara folkbokförd i Sverige. Stort lycka till med ditt köp!