Hur ska man tänka i valet av bilförsäkring

försäkring vid bilolyckaDet kan ibland vara lite komplicerat att veta vilken bilförsäkring du ska välja till din bil. En av de vanligaste funderingarna man har är vilken typ av försäkring man ska välja beroende på värdet av det fordonet man försäkrar. Fortsätt läsa ”Hur ska man tänka i valet av bilförsäkring”

Så påverkar finansieringen val av försäkringsnivå

Det finns tre ”försäkringsnivåer” att välja på för den som vill teckna en bilförsäkring – trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. De allra flesta kan välja försäkringsnivå helt efter eget behov. Men det finns tillfällen då val av finansieringsväg till bilen styr vilken försäkringsnivå som krävs. I vissa fall styr det även exakt vilken försäkring som måste tecknas.

Billån med säkerhet

Köpa Volvo XC90 T6 AWDEtt exempel är om ett billån med bilen som säkerhet tecknas för att finansiera bilen. Dessa lån erbjuds i stort sett av alla större bilfirmor och lånen har överlag något lägre räntesats än om man tecknar ett lån utan någon säkerhet. Orsaken att långivarna kan erbjuda några procentenheter lägre ränta beror just på säkerheten i bilen. Skulle låntagaren inte klara av att betala kan bilen säljas och därmed lånet återbetalas.

Att låna med bilen som säkerhet har alltså fördelen i en lägre räntekostnad. Men det medför även en del begränsningar. Enligt info påverkas exempelvis val av lånebelopp, amorteringstid, belåningsgrad, var bilen får köpas samt val av försäkring.

Om bilen finansieras med detta lån kräver vanligtvis långivaren att bilen ska ha en helförsäkring. Därmed begränsar finansieringsformen val av försäkring. Det är däremot extremt ovanligt att de som tecknar ett billån med säkerhet enbart vill ha trafik- eller halvförsäkring. Lånen tecknas nästan uteslutande på nyare bilare och då önskas helförsäkring i allra största grad.

Orsaken att helförsäkring krävs är att långivaren förväntar sig att värdet på bilen ska vara på samma, eller högre, nivå än kvarvarande lånesumma. I annat fall skulle bilen inte vara en säkerhet för hela lånet. Skulle ex. halvförsäkring enbart tecknas skulle värdet kunna minska drastiskt vid en skada som inte innefattas av försäkringen.

Leasing

Leasing är en finansieringsform som vuxit mycket för privatpersoner under senaste åren. Det har länge varit vanligt hos företag men nu vänder sig även leasingföretaget allt tydligare mot privatpersoner. Leasing kallas ibland även för långtidshyra vilket tydligt speglar hur finansieringen sker. Istället för att lägga ut en stor summa vid inköpstillfället betalar man en fast summa varje månad. Detta täcker då hyra av bilen, service och vissa andra tjänster.

Vad som ingår i ett leasingavtal varierar något. Ett exempel kan vara att det ingår vägassistans, service, däckbyte, sommar- och vinterhjul samt försäkring. Orsaken att leasingföretagen låter försäkring ingå i avtalet är att bilen fortfarande ägs av dem. Även om de hyr ut den över flera år så står de som ägare och vill självklart ha sina bilar helförsäkrade. Det är inte ovanligt att det även ingår en del tilläggsförsäkringar.

Via leasing innebär det alltså att man begränsas till helförsäkring men även exakt till den försäkring som leasingföretaget låter ingår i avtalet. Därmed går det inte att välja försäkring helt efter eget behov eller önskad prisnivå.

Trygg Hansa bilförsäkring

Trygg Hansa är ett försäkringsbolag som har erbjudit försäkringar av alla de slag under mycket lång tid. Genom att teckna en bilförsäkring hos Trygg Hansa kan du vara säker på att få ett bra försäkringsskydd till ett attraktivt pris.

Jämför bilförsäkringar Fördelar Prisuppgift
Insplanet Jämför alla försäkringsbolag direkt

Trygg Hansa erbjuder bilförsäkringar för alla typer av bilar. Du har stora valmöjligheter när det gäller försäkringens omfattning, inklusive möjligheten att tecka smarta tilläggstjänster för extra trygghet. Äger du ett visst bilmärke har du även möjlighet att ta del av specialerbjudanden. En fördel med Trygg Hansa är att du kan få rabatt på din bilförsäkring om du samlar flera försäkringar hos detta försäkringsbolag. En annan fördel är att Trygg Hansa har mycket låga självrisker.

Moderna Försäkringar bilförsäkring

Moderna Försäkringar är den svenska grenen av det danska försäkringsbolaget TrygVesta, som är ett av Danmarks största försäkringsbolag. Moderna fokuserar enbart på sakförsäkringar och kan därför skräddarsy produkter med ett gott försäkringsskydd till konkurrenskraftiga priser.

Jämför bilförsäkringar Fördelar Prisuppgift
Insplanet Jämför alla försäkringsbolag direkt

Hos Moderna väljer du givetvis helt fritt vilket typ av försäkringsskydd du vill ha för ditt bilägande. Trafikförsäkringen kan du ju inte göra så mycket åt, men utöver denna har du alla möjligheter att sätta samman en bilförsäkring som passar perfekt för dig, din bil och din plånbok.

Hyrbilsförsäkring som tilläggsförsäkring till bilförsäkringen

Ibland är olyckan framme eller så går bilen bara helt enkelt sönder. Om du behöver bilen i jobbet eller för att skjutsa barn till och från skola och aktiviteter är det dock kanske mindre viktigt varför bilen är obrukbar. Om det är viktigt för dig att alltid kunna ha tillgång till bil kan en hyrbilsförsäkring vara ett lämpligt tillägg till din bilförsäkring.

Så här fungerar hyrbilsförsäkring

En hyrbilsförsäkring är en tilläggsförsäkring till din vanliga bilförsäkring. För att få teckna detta tillägg måste du normalt ha tecknat minst halvförsäkring för din bil.

Hyrbilsförsäkringen träder in när din bil måste komma till en verkstad som en följd av en maskin-, brand- eller vagnskada. Försäkringen gäller även om din bil skulle bli stulen. Viktigt att notera är att alla skador måste vara ersättningsbara enligt försäkringsvillkoren för halv- eller helförsäkringen.

Hur länge du får tillgång till hyrbil och hur stor del av kostnaden du får stå för själv beror på vilket försäkringsbolag du har, men du kan normalt sett räkna med att få tillgång till hyrbil i upp till 45 dagar och själv behöva stå för 25 procent av kostnaden. Du har ofta även alternativet att avstå från möjligheten att använda hyrbil. Då får du i stället en mindre summa (normalt 100 kr) i kontant ersättning per dag.

På bokningstjänsten Hyrbilar.nu kan du hitta priser och boka hyrbilar på nätet direkt.

Hyrbilsförsäkring priser

Det är främst åldern som avgör hur stor premien för hyrbilsförsäkringen blir. Ju yngre du är, desto högre blir premien. Vissa försäkringsbolag har en glidande skala, medan andra har fasta åldersgränser. Som en riktlinje kan sägas att om du är över 30 år gammal så betalar du mellan 350-450 kr per år för försäkringen. Om du i stället är under 24 år gammal betalar du mellan 700-800 kr per år. Som med alla andra försäkringar gäller att du har möjlighet att sänka kostnaden genom att samla flera försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag.

Förberedelser med bilen inför bilsemestern

Oavsett om du planerar att åka på en bilsemester till utlandet, göra en rundtur till olika orter i Sverige eller använda bilen för kortare utflykter under sommaren, är det klokt att göra några förberedelser med bilen. Ju fler mil du ska åka, desto viktigare är det givetvis att du ser till att bilen är i toppskick.

Städning och tvätt

Innan du ger dig ut på vägarna gör du gott i att städa och tvätta bilen. Det är roligare att åka på bilsemester om du har en ren och nystädad bil. Dessutom frigör du ju plats i bilen om du städar undan prylar som du inte behöver under resan.

Glöm inte att kolla oljan

Det sista du vill ska hända på bilsemestern är att bilen helt stannar och blir obrukbar. Om oljan skulle ta slut i bilen kan just detta hända. Gör därför en ordentlig kontroll av hur oljenivån ser ut i bilen innan du ger dig iväg, även om du gjorde kontrollen för bara någon eller några dagar sedan. Bilar är nämligen inte helt pålitliga. De kan plötsligt börja dra mer olja utan att det finns någon tydlig anledning. Tänk också på att det är smart att ta med sig en eller ett par liter extra motorolja i bilen.

Kylarvätska och spolarvätska

Du kontrollerar säkert nivåerna på kylarvätskan och spolarvätskan då och då, men gör gärna en extra koll innan du påbörjar bilsemestern. Lägg gärna några liter extra spolarvätska i skuffen. Det är inte roligt att köra bil i svåra förhållanden om det inte finns någon spolarvätska i bilen.

Glöm inte att ta med dessa saker i bilen

Allt kan hända på en bilsemester, så det är klokt att vara ordentligt förberedd. En varningstriangel ska du givetvis ha i bilen. Detsamma gäller reservdäck och verktyg för däckbyte. Se också till att det finns filtar, några flaskor vatten och något att äta i bilen.

Självklart ska du se till att ha ett tillräckligt skydd genom bilförsäkringen. Kolla med försäkringsbolaget vilka tilläggsförsäkringar som finns, assistans och hyrbil är bra att ha genom bilförsäkringen om det skulle inträffa något med bilen.

Vilka faktorer påverkar priset för bilförsäkringen?

När man ställer sig frågan ”vilka faktorer påverkar priset för bilförsäkringen” är det vissa saker man kan se som mer självklara, och andra som är lite svårare att fundera ut. Att ha en dyrare bil till exempel bidrar nästan alltid till att premien på bilförsäkringen ökar varje månad, dessutom kan det också ibland leda till att självrisken också blir högre. Vill man få ett bättre pris på så bilförsäkring är det alltså bättre att ha en billig bil, som fortfarande är klassad som säker att köra med, vilket innebär svag motor osv.

Olika faktorer som gör att bilförsäkringen blir dyrare

Det finns en hel del olika faktorer som gör att bilförsäkringen blir dyrare. Ett bra exempel på detta är om man som man tecknar bilförsäkring. Män anses som mer risktagande i trafiken och får också därför betala högre premie på bilförsäkringar. Detta för att de generellt sett kostar försäkringsbolagen mer pengar. En annan sak som påverkar bilförsäkringen är ålder. En ung människa får oftast betala mer pengar på sin försäkring än någon som är i medelåldern. Detta har två orsaker. För det första anses medelålders människor som säkrare bilförare, men också som bättre och mer erfarna. Detta gör att de har mindre chans för att råka ut för en olycka i trafiken.

Olika faktorer som gör bilförsäkringen billigare

Det finns också en hel del orsaker och faktorer som kan göra att man kan minska sitt pris på bilförsäkring. En av dessa är att välja att betala högre självrisk vid olycka. Det gör att du ofta kan få lägre månadskostnad, och kan vara en bra affär för dig som inte särskilt ofta råkar ut för olyckor i trafiken. En annan sak är att boka bilförsäkringen på nätet. Detta kan också ofta göra att du får din bilförsäkring billigare då det blir mycket billigare för försäkringsbolaget än om du hade pratat med några av deras anställda.

Dags att byta till sommardäck

Vi är nu i april månad och enligt lagen får man åka med sina dubbade vinterdäck ända till 15 april eller så länge det råder vinterväglag, mellan 1 december och 31 mars är det dock plikt att använda vinterdäck. Har du inte bytt till sommardäck nu är det alltså hög tid att börja se sig om efter nya däck.

 Vad säger bilförsäkringen om sommar- och vinterdäck?

Försäkringsbolagen reglerar inte bilförsäkringen med avseende på vilken typ av däck du använder på din bil. Men därmed inte sagt att det inte spelar någon roll. Skulle det visa sig att tex du har varit med i en trafikolycka och krockat med en annan bil, och orsaken till detta var att du hade sommardäck när det i själva verket var glansis på vägen, dvs riktigt vinterväglag. Då kan du ställas skyldig till olyckan varpå din bilförsäkring måste stå för kostnaden. Som en följd av detta kan din bilförsäkringspremie bli dyrare då du tappar bonuspoäng hos försäkringsbolaget.

Att tänka på när du köper nya sommardäck

Kanske vet du redan med dig, eller upptäcker när det är dags för däckbyte, att dina sommardäck är utslitna och du måste köpa nya. Du kan behålla lugnet eftersom de flesta däckfirmorna har bunkrat upp med däck på lager och säkert har passande däck att direkt erbjuda dig.

  • Kolla upp vilken typ av däck och däckdimensioner du behöver. Du finner mer information om det i bilens instruktionsbok. Annars kan såklart även däckfirman tala om för dig vad som passar till din bil.
  • Behöver du köpa nya fälgar samtidigt. Nöjer du dig med billigare plåtfälgar med navkapslar eller vill du pryda din bil med ett par snygga aluminiumfälgar. Tänk igenom hur stor din budget för nya fälgar är, de kan oftast kosta mer än själva bildäcken.
  • Ta dig tid och ring runt till några lokala däckfirmor för att hitta bästa pris. Däckpriserna kan skilja rejält för i stort sett likadana däck.
  • Gör en sökning på internet efter nya bildäck, de stora nätdäckhandlarna kan ofta erbjuda mycket bättre priser än vad en mindre däckverkstad kan göra.

Sök sommardäck och priser här

Hos följande däckfirma online rekommenderas en priskoll:

Svårt för låginkomststagare hitta billigare bilförsäkringar?

I en undersökning som man kunde läsa om i bla tidningen Metro hade man kommit fram till att personer som bor i lägre klassade områden ofta betalar en högre premie på sin bilförsäkring. Eftersom det oftast är personer med lägre inkomst som bor i de lägre klassade bostadsområdena kan man tycka att det är väldigt orättvist att dessa personer inte kan få en billigare bilförsäkring än en person som bor i ett mer välansett område.

För att förklara detta får man gå till grunden med hur försäkringsbolagen räknar ut försäkringspremierna. En stor och avgörande faktor för vilket pris man betalar för sin bilförsäkring är vilken adress man är har sin bostad på. Bostadsadresserna är värderade efter statistik i olika register som tex brottregister. För att identifiera och gradera olika bostadsområden titta man på faktorer som brottsstatistik, inkomst- och utbildningsnivå. Tyvärr går det ofta att dra paralleller mellan dessa fakta. Samhällen med lägre utbildningsnivå och högre arbetslöshet kan leda till att fler personer hamnar i problem vilket kan leda till att brottstatistiken får högre siffror (till saken skall tilläggas att lägre inkomst per automatik leder till brott, det är bara en högre riskfaktor att brottstendensen ökar). I områden med högre frekvens av bilinbrott innebär det såklart en ökande riskfaktor för din bil. Därför spelar din bostadsort stor roll när priset för din bilförsäkring räknas ut.

Hur kan man då se till att hitta billigare bilförsäkringar om man bor i ett område med en högre riskfaktor? Du kan påverka din situation genom att tex använda ett godkänt billarm. Även stöldmärkning av bilen kan ge avdrag på priset. Det kanske mest avgörande faktorn som får ned försäkringspremien på din bilförsäkring är om du parkerar bilen i ett låst garage. Om bilen står i ett separat låst garage med bevakning är det såklart bättre än om du parkerar bilen i ett gemensamt garage, men både alternativen kan ge billigare bilförsäkringar.

Hitta billigare bilförsäkringar här >>

Billigare bilförsäkring genom att välja rätt

Att alla fordon som tas i drift i allmän trafik måste vara trafikförsäkrade är nog något som de flesta känner till. Skulle man mot förmodan vara ovetande om detta krav, eller glömma bort det, får man snart en otrevlig överraskning hem i brevlådan. I stället för den relativt låga trafikförsäkringspremien måste man då betala en betydligt högre så kallad trafikförsäkringsavgift. Faktum är att trafikförsäkringen är reglerad i lag, trafikskadelagen. Men hur är det med de andra typerna av bilförsäkringar, halvförsäkring respektive helförsäkring? Vilka är skillnaderna och vilken typ av försäkring bör man välja?

Halvförsäkring – budgetalternativet

Halvförsäkring, eller delkasko med ett annat ord, omfattar dels det skydd som följer av trafikförsäkringen, dels ett försäkringsskydd för egendom på och i fordonet. De försäkringsmoment som ingår i halvförsäkringen är stöldskada, skada på grund av brand, glasskada, maskinskada samt räddning. Rättsskydd för ersättning av rättegångskostnader och kostnader för juridiskt ombud vid tvister ingår också.

Ett viktigt moment i halvförsäkringen är maskinskadeförsäkringen. Här ges ersättning för de flesta fel och skador som kan uppstå i bilens motor, styrsystem och elektronik. Notera dock att försäkringen inte gäller för begagnade importbilar. Tänk också på att maskinskadeförsäkringen bara gäller under en viss tid från registreringsdag samt att bilen inte får ha rullat mer än ett visst antal mil (ofta 10 000 mil).

Halvförsäkringen ger ett bra försäkringsskydd vid skador och fel, men man ska komma ihåg att halvförsäkringen inte omfattar vagnskadeförsäkring.

Helförsäkring – det bästa försäkringsskyddet

Vill man ha ett riktigt tryggt bilägande bör man fundera på att teckna helförsäkring. Helförsäkringen omfattar trafikförsäkring och halvförsäkring. Dessutom inkluderar helförsäkringen så kallad vagnskada, det vill säga skada på den egna bilen till följd av olycka eller annan olyckshändelse. Skador till följd av rost, punktering och vattenläckage är dock inte ersättningsgilla. Vagnskadeförsäkringen gäller inte heller för skador som uppstår på grund av normalt slitage.

Om man köper en ny bil ingår ofta en så kallad vagnskadegaranti under en viss tid. Då behöver bilen inte vara helförsäkrad under garantitiden.

Vilken försäkring bör man välja?

När du ska teckna bilförsäkring behöver du veta vilken försäkringsnivå som räcker, först då kan du teckna en billigare bilförsäkring och spara pengar. Trafikförsäkringen är obligatorisk så den kommer man inte ifrån. När det handlar om att välja mellan halv- och helförsäkring är den egna betalningsviljan tillsammans med bilens värde de två faktorerna att tänka på. Det är ju så att ju bättre försäkringsskydd desto större blir kostnaden för försäkringen, premien. För en äldre bil med ett begränsat andrahandsvärde är halvförsäkringen ofta den bästa lösningen. För en nyare bil är helförsäkring att rekommendera. Man kan också fundera på vilka eventuella tilläggsförsäkringar man bör teckna. Är man helt beroende av bilen för transporter till och från arbete kan till exempel hyrbilstillägg vara en god idé.