Vilka faktorer påverkar priset för bilförsäkringen?

Zmarta

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Störst inom försäkringar

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

Kostnadsfritt & utan förbindelse

När man ställer sig frågan ”vilka faktorer påverkar priset för bilförsäkringen” är det vissa saker man kan se som mer självklara, och andra som är lite svårare att fundera ut. Att ha en dyrare bil till exempel bidrar nästan alltid till att premien på bilförsäkringen ökar varje månad, dessutom kan det också ibland leda till att självrisken också blir högre. Vill man få ett bättre pris på så bilförsäkring är det alltså bättre att ha en billig bil, som fortfarande är klassad som säker att köra med, vilket innebär svag motor osv.

Olika faktorer som gör att bilförsäkringen blir dyrare

Det finns en hel del olika faktorer som gör att bilförsäkringen blir dyrare. Ett bra exempel på detta är om man som man tecknar bilförsäkring. Män anses som mer risktagande i trafiken och får också därför betala högre premie på bilförsäkringar. Detta för att de generellt sett kostar försäkringsbolagen mer pengar. En annan sak som påverkar bilförsäkringen är ålder. En ung människa får oftast betala mer pengar på sin försäkring än någon som är i medelåldern. Detta har två orsaker. För det första anses medelålders människor som säkrare bilförare, men också som bättre och mer erfarna. Detta gör att de har mindre chans för att råka ut för en olycka i trafiken.

Olika faktorer som gör bilförsäkringen billigare

Det finns också en hel del orsaker och faktorer som kan göra att man kan minska sitt pris på bilförsäkring. En av dessa är att välja att betala högre självrisk vid olycka. Det gör att du ofta kan få lägre månadskostnad, och kan vara en bra affär för dig som inte särskilt ofta råkar ut för olyckor i trafiken. En annan sak är att boka bilförsäkringen på nätet. Detta kan också ofta göra att du får din bilförsäkring billigare då det blir mycket billigare för försäkringsbolaget än om du hade pratat med några av deras anställda.