Hur får jag en billig bilförsäkring

Zmarta

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Störst inom försäkringar

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

Kostnadsfritt & utan förbindelse

En bilförsäkring är något du måste ha enligt lag för att få framföra ditt fordon på vägarna. Däremot krävs det bara att du har en trafikförsäkring. Vilket är det lägsta skyddet men även det billigaste. Men kanske inte det bästa om du vill va säker på att du får ersättning om du råkar ut för en olycka. Men hur får man då en billig bilförsäkring som ger mig som bilägare rätt skydd? Läs vidare så kommer du få lära dig.

Faktorer som påverkar försäkringspremien

Först låt oss gå igenom vad som påverkar vilket pris du får på din bilförsäkring. Priset kan variera mycket beroende på vilket försäkringsbolag du kontaktar. Försäkringsbolagen beräknar risk olika vilket i sin tur leder till att du få kan olika priser för samma bil.

Några faktorer som påverkar priset är:

  • Hur gammal du är
  • Vart du bor och hur du parkerar
  • Vilket bilmärke och modell du har
  • Hur långt du kommer att köra

Vilken bil ska jag välja för att få billig bilförsäkring?

Hur gammal du är och vart du bor kan vara svårt att påverka. Men vilket bil du kör och hur långt du kommer köra är något du själv kan påverka. För att ge dig själv det bästa förutsättningarna för att få en så billig bilförsäkring som möjligt, tänk efter innan du köper ny bil. Har jag råd med bilförsäkringen? Bara för du har råd med just bilen betyder inte att du har råd med kostnaden för bilförsäkringen.

Bilar som generellt får dyrare bilförsäkrings priser:
● Audi
● BMW
● Mercedez-benz

Bilar som generellt får billigare bilförsäkringar priser:
● Saab
● Citroën
● Skoda

Ny eller gammal bil? Hur påverkar det premien?

Hur gammal din bil är har också en stor betydelse. Du kan såklart hitta en försäkring till en billig peng till en BMW, om du köper en med några år på nacken. Generellt sätt så kan man säga att ju äldre en bil är desto billigare blir den att försäkra. Men det är inte hela sanningen.

På grafen nedan kan vi se hur priset för bilförsäkring ter sig över tid.

Men om försäkringen ska bli billigare varje år, varför priset börjar lågt och sen skjuter upp efter 3 år? Jo det beror på att för många nya bilar ingår vagnskadegaranti första 3 åren vilket innebär att du kan köpa en halvförsäkring men fortfarande ha samma skydd som med en helförsäkring. Men när det här första tre åren har gått är det rekommenderat att utöka ditt skydd till en helförsäkring. Därav prisökningen.
Men redan efter det sjunde året kan vi se att priset börjar gå neråt och bli billigare. Då kan man tänka sig att om man vill ha en billig bilförsäkring som möjligt bör man satsa på en bil med några år på nacken närmare bestämt 6-7.
Men en begagnad bil kan medföra andra problem. Du vet inte hur den tidigare ägaren
behandlat bilen. Men ur ett försäkringsperspektiv är det klokast att välja en äldre bil om du vill ha en så billig bilförsäkring som möjligt.

Vart hittar man den billigaste bilförsäkringen?

Att sitta och ringa upp alla försäkringsbolagen själv är både tidskrävande och ganska tråkigt. Med hjälp av en jämförelsetjänst får du pris från flera bolag samtidigt. Du kan på så sätt jämföra de olika försäkringsbolagen mot varandra och vad som ingår i försäkringen. Bilförsäkring är en standardiserad produkt. Vilket innebär att en helförsäkring hos samtliga bolag täcker ungefär samma skador. Men det du som försäkringstagare ska titta närmare på är villkoren och vad som ingår. Hos vissa bolag kan saker som allrisk och djurkollision ingå och om du ändå hade tänkt köpa dessa tillval blir det ju snabbt en väldigt bra deal.