5 tips för ett billigare bilägande

Zmarta

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Störst inom försäkringar

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

Kostnadsfritt & utan förbindelse

Priset på drivmedel går upp och inflationen ökar. Det blir allt dyrare att vara bilägare och du har kanske funderat på vad du kan göra för att få ner kostnaderna? Då behöver du inte leta längre – här kommer de bästa tipsen från oss på Advisa.

Både att köpa och att äga bil kostar mycket pengar och är ofta en av de stora utgiftsposterna en familj har varje månad. Under 2022 har också priset på drivmedel rusat, vilket drivit upp de totala kostnaderna ytterligare.

Men med lite tips och tricks går det att få ner många av de löpande utgifterna för bilägandet.

1. Se till att du har ett bra billån

Det är vanligt att ha ett lån på bilen och det är inget fel med det – se bara till att du inte betalar mer än du behöver i ränta. Framför allt är det aktuellt när du ska köpa en ny bil, men du kan också omförhandla räntan på ett befintligt billån.

Via Advisa kan du söka om ett billån utan kontantinsats – där vi jämför lån från 40 olika långivare, så att du kan få lägsta möjliga ränta. Tjänsten är dessutom kostnadsfri och vi tar bara en kreditupplysning.

2. Jämför och byt försäkring

Precis som med lånet ska du också se till att du inte betalar mer än du måste för din försäkring. Jämför försäkringsbolag med varandra online för att hitta det bästa för dig. Fundera också vilken försäkring du väljer – har du en äldre bil kanske en halvförsäkring räcker.

3. Välj bilen som är rätt för dig

Se till att du äger bilen som bäst passar dina behov. En större bil med större motor drar mer och är dyrare att äga. Saker som automatlåda och fyrhjulsdrift är också något du kan välja bort om du vill ha ett billigare bilägande. Ha vardagen och ditt dagliga behov i åtanke – välj inte en minibuss bara för att du åker till fjällen en gång om året.

4. Sköt om din bil ordentligt – serva den ofta

En bil som får mycket kärlek lever längre. Se till att serva bilen varje år och sköt om den ordentligt. Visst, servicen är en utgift – men det blir ofta mycket billigare med en årlig koll som ser till att bilen mår bra än att plötsligt behöva punga ut för ett jättefel.

Jämför också verkstäder med varandra – oftast går det att hitta billigare och minst lika bra alternativ till märkesverkstäderna.

5. Tänk på hur du kör – och hur ofta

Det finns flera saker du kan tänka på i din faktiska körning som gör att du spar drivmedel och därmed också pengar. Anamma ecodriving, planera din körning och se till att du har bra däck med rätt lufttryck – så drar din bil mindre.

Det allra billigaste är såklart alltid att lämna bilen hemma. Fundera på om du ibland kan cykla eller åka kollektivt i stället för att ta bilen, så sparar du några extra kronor.

Det var våra 5 bästa tips för ett billigare bilägande. Hoppas att råden kan komma dig till nytta – det finns ofta roligare saker att lägga lönen på än bilen.