Göra skadeanmälan för bil hos försäkringsbolaget

Zmarta

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Störst inom försäkringar

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

Kostnadsfritt & utan förbindelse

Så fort du har varit med om en olycka eller har upptäckt en skada på din bil ska du göra en skadeanmälan för bil hos ditt försäkringsbolag. Om det handlar om skadegörelse på din bil eller om du har kört på ett vilt djur ska du också anmäla händelsen till polisen. Du är skyldig att hålla din bil försäkrad, här kan du hitta marknadens bästa priser på försäkringar.

Skadeanmälan till försäkringsbolaget gör du enklast på försäkringsbolagets webbplats på nätet. De allra flesta försäkringsbolag har en sådan funktion och du hittar normalt rätt ganska snabbt. En skadeanmälan består av ett antal olika moment som vart och ett har standardiserade rubriker. De uppgifter du ska fylla i är följande.

Jämför innan du väljer!

Vi rekommenderar att du alltid jämför minst 3-4 försäkringsbolag innan du väljer försäkring till din bil. Att jämföra försäkringsbolag via Insplanet.se är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något. Men läs noga igenom avtalen och välj försäkring med omsorg.

Skadetyp

Du bockar i vilken typ av skada som har uppstått. Det kan till exempel röra sig om en singelolycka, en viltolycka eller en kollision.

Grundinformation

I fälten för grundinformation fyller du i alla grundläggande uppgifter om datum, tidpunkt och skadeplats tillsammans med uppgifter om bilens registreringsnummer, fordonsägare, anmälare, telefon och eventuell e-postadress.

Händelseförlopp

Du skriver in hur skadan uppstod alternativt händelseförloppet för olyckan i detalj. Här är det viktigt att du är detaljerad så att försäkringsbolaget snabbt kan identifiera skadevållande, med mera.

Fordonsuppgifter

I fältet för fordonsuppgifter beskriver du skadorna på fordonet. Försök att vara så detaljerad som möjligt.

Polisuppgifter

Här anger du om skadan/händelsen är polisanmäld eller inte samt vid vilken tidpunkt du i så fall gjorde det. Om du markerar att du inte har polisanmält exempelvis en viltolycka kommer du att uppmanas att göra det snarast.

Föraruppgifter

Fälten för föraruppgifter ska fyllas i med uppgifter om vem som framförde bilen vid olyckan. Dessa uppgifter är självklart inte tillämpliga vid skadegörelse.

När du har fyllt i alla uppgifter kommer du att få en kvittens på inlämnad skadeanmälan med information om hur du går vidare med ditt ärende och hur försäkringsbolaget kommer att agera. I allmänhet kan man säga att försäkringsbolagen är mycket tydliga med informationen så att du vet exakt vad du behöver göra härnäst.

Lämna en kommentar